ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

coffee-birth
Η Γέννηση του Καφέ

Μυστήριο και μύθοι περιβάλλουν την «εφεύρεση του καφέ». Από την επίσημη ιστορία είναι γνωστό ότι, ο καφές – σαν φυτεία, εμφανίστηκε στην αρχαιότητα, στην Caffa, μια περιοχή στην Αιθιοπία. Η διαδικασία της εκχύλισης ποτού από το φυτό ήταν άγνωστη εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με ένα μεσαιωνικό μύθο, του Καλδή, ένας νεαρός Αβυσσήνιος βοσκός, περνώντας από την Caffa με το κοπάδι του, παρατήρησε ότι οι κατσίκες, που έτρωγαν μούρα Coffea, γινόντουσαν ιδιαίτερα ζωηρές. Φοβισμένος πήγε να ζητήσει μια συμβουλή από τους μοναχούς μιας μονής, όχι μακριά από εκεί. Οι μοναχοί θεώρησαν ότι έχει κάτι σατανικό αυτός ο καρπός και θέλησαν να τον κάψουν. Όταν όμως άναψαν την φωτιά και εισέπνευσαν αυτό το ωραίο άρωμα που προερχόταν από τον καμένο καρπό, άλλαξαν γνώμη. Και έτσι έμαθαν να εξάγουν το σκουρόχρωμο και αρωματισμένο ποτό από τους θάμνους. Μια αρχαία τουρκική λαϊκή ιστορία συνδέει τη γέννηση του καφέ με την προέλευση του κόσμου! Φαίνεται ότι ο Αλλάχ επέλεξε κάποιο καφέ για την ημέρα της Δημιουργίας, τσάι για την επόμενη ημέρα για να την κάνει πιο εύκολη και κρασί την ημέρα της αμαρτίας. Σύμφωνα με την ιστορία αυτή, ο καφές έφτασε στην ανθρωπότητα, όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ ήρθε για να βοηθήσει τον Μωάμεθ, που είχε καταληφθεί από την ασθένεια του ύπνου κατά τη διάρκεια μιας μακράς θρησκευτικής τελετής, και τότε του έδωσε αυτό το σκουρόχρωμο ποτό, που αργότερα ονομάστηκε καφές.

Η καλλιέργεια του καφέ

Coffea (επιστημονική ονομασία του φυτού του καφέ) είναι ένας θάμνος της οικογένειας Rubiaceae που φυτρώνει μόνο στην τροπική ζώνη μεταξύ 25′ Βόρεια και 30′ Νότια γεωγραφικά πλάτη. Χρειάζεται ένα ζεστό-υγρό κλίμα και ύψος μεταξύ 200 και 2000 m για να ζήσει. Φτάνει τα 8 m ύψος, αλλά στις οργανωμένες φυτείες, που κλαδεύεται, φτάνει στα 2 μέτρα ύψος για γίνεται το μάζεμα των καρπών ευκολότερο. Πρόκειται για ένα συνεχόμενο  πράσινο φυτό μοιάζει με την καμέλια με σκούρα παχιά φύλλα και λευκά πολύ αρωματικά λουλούδια. Ο χρόνος από τη σπορά, μέχρι την πρώτη συγκομιδή, διαρκεί τέσσερα χρόνια αλλά στη συνέχεια το φυτό ωριμάζει πολλές φορές κάθε χρόνο και η μέση ηλικία του είναι τα 25 χρόνια. Οι καρποί του, (σαν τα κεράσια), είναι σκούροι κόκκινοι. Έχουν διάμετρο 1,5 cm, ένα στρώμα πολτού και δύο σπόρους ή κόκκους. Κάθε θάμνος παράγει κατά μέσο όρο 2.000 κόκκους ετησίως, ίσο με 3-4 κιλά καρπούς και 500 gr. κόκκους καφέ.

coffee-the-plant
coffee-various-types
Οι διάφοροι τύποι καφέ

Περισσότερα από 50 είδη Coffea είναι γνωστά, αλλά μόνο 4 από αυτά καλλιεργούνται για την παραγωγή καφέ. Arabica είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη ποικιλία (τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής): μεγαλώνει σε ύψος μεταξύ 900 και 2000μ. και σε πολύ βροχερές περιοχές (Κεντρική και Λατινική Αμερική κυρίως). Οι κόκκοι του είναι μακροί και επίπεδοι, με ανοιχτό πράσινο χρώμα και οι ποικιλίες του θυμίζουν το μέλι και το κακάο. Με περιεκτικότητα σε καφέ μεταξύ 1,1 και 1,7%, του καφέ είναι περιζήτητος για την πλούσια γεύση του και το έντονο άρωμα. Ο Robusta είναι λιγότερο πολύτιμος, αλλά έχει ποσοστό καφέ μεταξύ 2 και 4,5%. Ανακαλύφθηκε τον περασμένο αιώνα στο Κονγκό όπου αναπτύσσεται σε χαμηλό υψόμετρο. Σήμερα καλλιεργείται στην κεντρική περιοχή της Αφρικής και της Ασίας. Οι κόκκοι είναι μικροί και στρογγυλοί, μεταξύ πράσινων, μπλε και καφέ, υγροί και με μια ελαφρώς σκληρή γεύση. Ο LIBERICA λόγω της ξινής γεύσης του, καλλιεργείται λιγότερο.

Τα οφέλη

Σε γενικές γραμμές, μετά από ένα καλό φλιτζάνι καφέ, η ψυχική κόπωση, η νωθρότητα, η απροθυμία για κίνηση και η πείνα αφαιρούνται σε μεγάλο βαθμό. Άλλες θετικές επιδράσεις είναι η αύξηση του ενθουσιασμού, η μεγαλύτερη ικανότητα αντίληψης και  προσοχής, η ταχύτερη αντίδραση της μνήμης και τα ταχύτερα αντανακλαστικά. Επιπλέον, ο καφές εξουδετερώνει τις καταθλιπτικές επιδράσεις που προκαλούνται από το αλκοόλ ή φαρμακευτικά σκευάσματα και καθυστερεί την κούραση των μυών.

coffee-benefits